Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka dla lubiących makarony;). Można ją modyfikować na różne sposoby, co to lubi. Sprawdzi się zarówno jako przekąska i danie główne. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Polecam.
Odsłon: 370
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1480
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 556
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Polecam.
Odsłon: 370
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1480
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 556
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Składniki
Makaron ugotować al dente, przecedzić i lekko przepłukać zimną wodą.
Masło rozpuścić w rondelku (70 g), dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo wlewać śmietankę i mleko, mieszając jednocześnie rózgą, aby rozmieszać cały sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach i 3/4 wmieszać do sosu, a pozostały pozostawić do posypania.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
Pora oczyścić, odciąć liście(można dać je do wywaru lub rosołu), a zostawić całą część białą. Przekroić na pół, umyć środek i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na maśle. Wymieszać z cebulą. Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na początku dać warstwę makaronu, a następnie pora z cebulą i polać sosem. Na drugą wyłożyć makaron, a na niego boczek, polać sosem. Wierzch posypać serem i bułka tartą (aby była warstwa chrupiąca). Zapiekankę zapiec w piekarniku w temperaturze 200-210 oC przez około 20 minut.