Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-10-2013
Zapiekanki to jedna z najlepszych, wg mnie, propozycji na obiad. Mozliwosci ich komponowania sa nieograniczone, przy ich przygotowywaniumozna wykorzystac wiele produktow, ktore zostaly nam w niewielkich ilosciach- np. kilka pieczarek, jedna papryka czy garsc makaronu. W ten sposob nic sie nie marnuje, a my mamy pyszny, cieply obiadek na stole. Moja propozycja to zapiekanka z ciemnego makaronu, warzyw (u mnie papryka, cebula, marchewka i groszek), pieczarek i miesnych pulpecikow.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 180
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 295
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 77
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 180
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 295
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 77
Składniki
PULPECIKI: Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana polowka cebuli, przyprawami i bulka tarta (masa nie moze lepic sie do rak- jesli sie lepi, nalezy dosypac bulki). Formowac male kulki (ja zrobilam je nieco wieksze niz orzech wloski). W garnku zagotowac wode, posolic ja, do gotujacej sie wody (na wolnym ogniu) wrzucac pulpeciki- gotowac mieso ok 10 minut. Wyjmowac pupety lyzka cedzakowa na talerz, wystudzic.
Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ja do miekkosci, razem z groszkiem, w posolonej wodzie. Odcedzic i ostudzic. Pieczarki pokroic w talarki i udusic na wodzie razem z pokrojona w piorka cebula. Makaron ugotowac al dente. Jajka ubic z sola i pieprzem, dodac mleko, wymieszac.
Do duzej miski przelozyc makaron, marchew z groszkiem, uduszone z cebula pieczarki, pokrojona w paski papryke i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac. Calosc przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy (u mnie okragla o srednicy 24 cm). Rownomiernie ulozyc pulpeciki, zalac masa mleczno- jajeczna. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut (do zrumienienia).