Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5131
Dodano: 10.10.2013
Odsłon: 18697
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
PULPECIKI: Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana polowka cebuli, przyprawami i bulka tarta (masa nie moze lepic sie do rak- jesli sie lepi, nalezy dosypac bulki). Formowac male kulki (ja zrobilam je nieco wieksze niz orzech wloski). W garnku zagotowac wode, posolic ja, do gotujacej sie wody (na wolnym ogniu) wrzucac pulpeciki- gotowac mieso ok 10 minut. Wyjmowac pupety lyzka cedzakowa na talerz, wystudzic.
Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ja do miekkosci, razem z groszkiem, w posolonej wodzie. Odcedzic i ostudzic. Pieczarki pokroic w talarki i udusic na wodzie razem z pokrojona w piorka cebula. Makaron ugotowac al dente.
Jajka ubic z sola i pieprzem, dodac mleko, wymieszac.
Do duzej miski przelozyc makaron, marchew z groszkiem, uduszone z cebula pieczarki, pokrojona w paski papryke i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac. Calosc przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy (u mnie okragla o srednicy 24 cm). Rownomiernie ulozyc pulpeciki, zalac masa mleczno- jajeczna. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut (do zrumienienia).
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 14 października 2013Zgłoś do usunięcia
Ekstra !!4 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 12 października 2013Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszna,pięknie się prezentuje,paleta barw:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 10 października 2013Zgłoś do usunięcia
Lubię takie ekonomiczne dania :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 10 października 2013Zgłoś do usunięcia
świetna !4 Kto głosował? | Odpowiedz