zapiekanka makaronowo- warzywna z kulkami miesnymi
Przepis dnia: 14-10-2013

Zapiekanki to jedna z najlepszych, wg mnie, propozycji na obiad. Mozliwosci ich komponowania sa nieograniczone, przy ich przygotowywaniumozna wykorzystac wiele produktow, ktore zostaly nam w niewielkich ilosciach- np. kilka pieczarek, jedna papryka czy garsc makaronu. W ten sposob nic sie nie marnuje, a my mamy pyszny, cieply obiadek na stole. Moja propozycja to zapiekanka z ciemnego makaronu, warzyw (u mnie papryka, cebula, marchewka i groszek), pieczarek i miesnych pulpecikow.
zapiekanka makaronowo- warzywna z kulkami miesnymi
Składniki
- 200 g ciemnego makaronu (mozna uzyc zwyklego)
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- garsc groszku (ja uzylam mrozonego)
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy (sol, pieprz)
- na pulpeciki:
- 200 g miesa mielonego
- 1 jajko
- pol cebuli
- sol, pieprz, mielona papryka
- 2-3 lyzki bulki tartej
Składniki
- 200 g ciemnego makaronu (mozna uzyc zwyklego)
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- garsc groszku (ja uzylam mrozonego)
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy (sol, pieprz)
- na pulpeciki:
- 200 g miesa mielonego
- 1 jajko
- pol cebuli
- sol, pieprz, mielona papryka
- 2-3 lyzki bulki tartej

Etapy przygotowania
PULPECIKI: Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana polowka cebuli, przyprawami i bulka tarta (masa nie moze lepic sie do rak- jesli sie lepi, nalezy dosypac bulki). Formowac male kulki (ja zrobilam je nieco wieksze niz orzech wloski). W garnku zagotowac wode, posolic ja, do gotujacej sie wody (na wolnym ogniu) wrzucac pulpeciki- gotowac mieso ok 10 minut. Wyjmowac pupety lyzka cedzakowa na talerz, wystudzic.
Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ja do miekkosci, razem z groszkiem, w posolonej wodzie. Odcedzic i ostudzic. Pieczarki pokroic w talarki i udusic na wodzie razem z pokrojona w piorka cebula. Makaron ugotowac al dente. Jajka ubic z sola i pieprzem, dodac mleko, wymieszac.
Do duzej miski przelozyc makaron, marchew z groszkiem, uduszone z cebula pieczarki, pokrojona w paski papryke i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac. Calosc przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy (u mnie okragla o srednicy 24 cm). Rownomiernie ulozyc pulpeciki, zalac masa mleczno- jajeczna. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut (do zrumienienia).

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 129

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4837
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 118
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 129

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4837
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 118



Składniki
- 200 g ciemnego makaronu (mozna uzyc zwyklego)
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- garsc groszku (ja uzylam mrozonego)
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy (sol, pieprz)
- na pulpeciki:
- 200 g miesa mielonego
- 1 jajko
- pol cebuli
- sol, pieprz, mielona papryka
- 2-3 lyzki bulki tartej
PULPECIKI: Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana polowka cebuli, przyprawami i bulka tarta (masa nie moze lepic sie do rak- jesli sie lepi, nalezy dosypac bulki). Formowac male kulki (ja zrobilam je nieco wieksze niz orzech wloski). W garnku zagotowac wode, posolic ja, do gotujacej sie wody (na wolnym ogniu) wrzucac pulpeciki- gotowac mieso ok 10 minut. Wyjmowac pupety lyzka cedzakowa na talerz, wystudzic.
Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ja do miekkosci, razem z groszkiem, w posolonej wodzie. Odcedzic i ostudzic. Pieczarki pokroic w talarki i udusic na wodzie razem z pokrojona w piorka cebula. Makaron ugotowac al dente. Jajka ubic z sola i pieprzem, dodac mleko, wymieszac.
Do duzej miski przelozyc makaron, marchew z groszkiem, uduszone z cebula pieczarki, pokrojona w paski papryke i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac. Calosc przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy (u mnie okragla o srednicy 24 cm). Rownomiernie ulozyc pulpeciki, zalac masa mleczno- jajeczna. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut (do zrumienienia).
Musi być pyszna,pięknie się prezentuje,paleta barw:)
Lubię takie ekonomiczne dania :)
świetna !