Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 1266

Prosty przepis na smaczne i sycące danie

Składniki

  • 750g mięsa wieprzowego bez kości np.szynka
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 150 g kaszy gryczanej
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła do szpinaku i kaszy
  • olej do smażenia
  • Sos: 4 łyżki śmietany 18%
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

Przygotowanie

  1. 1.Mięso pokroić w plastry.Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na
    rozgrzanym oleju.
    2.Rozgrzać masło,wrzucić szpinak i dusić, aż do odparowania
    wody.Doprawić solą i pieprzem.
    3.Kaszę ugotować na sypko z odrobiną masła.
    4. Wszystkie składniki sosu połączyć razem.
    5.Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem.
    7.Do naczynia wkładać na przemian plaster mięsa,kasza gryczana, szpinak.
    8.Wierz polać sosem
    9.Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń