Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka neapolitańska, znana również jako lasagna napoletana, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni południowych Włoch. Tradycyjnie przygotowywana podczas karnawału, symbolizuje obfitość i radość tego okresu. Wyróżnia się bogactwem składników i warstw, łącząc w sobie różne smaki i tekstury.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1119
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1119
Składniki
W misce wymieszaj mielone mięso z jajkiem, parmezanem, bułką tartą, pietruszką oraz solą i pieprzem. Formuj bardzo małe pulpeciki (ok. wielkości orzecha laskowego). Usmaż pulpeciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie odsącz je na papierowym ręczniku.
Na oliwie zeszklij lekko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i gotuj na małym ogniu przez około 20–25 minut. Pod koniec gotowania dorzuć listki bazylii.
Ricottę wymieszaj z odrobiną soli, aby była bardziej kremowa. Jajka ugotowane na twardo pokrój w plasterki. Mozzarellę pokrój na cienkie plastry.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Ułóż pierwszą warstwę makaronu. Na makaronie rozprowadź część ricotty, ułóż kilka pulpecików, plastry jajka, mozzarellę i polej sosem pomidorowym. Posyp tartym parmezanem. Powtarzaj układanie warstw, aż do wyczerpania składników, kończąc na makaronie posmarowanym sosem i posypanym dużą ilością parmezanu.
Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 10–15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Po upieczeniu odstaw zapiekankę na 10–15 minut, aby łatwiej się kroiła i wszystkie warstwy się ustabilizowały.