Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli Shepherd's pie, w oryginale przyrządzana z jagnięciną, ale sprawdzi się również wołowina, wieprzowina, a nawet indyk, byle mięso nie było zbyt tłuste...
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz mleko i rozgniatamy na gładkie puree. Na końcu dodajemy żółty ser starty na małych oczkach i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na dosyć ostrym ogniu przysmażamy mięso aż się zrumieni, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy groszek, seler pokrojony w plasterki i marchewkę pokrojoną w półplasterki.
Do mięsa dolewamy wino i pomidory z puszki. Solimy i porządnie pieprzymy, a potem dusimy, aż cały płyn z patelni odparuje.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso w warzywami. na nie wykładamy puree, dokładnie przykrywając mięso. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 min. No i gotowe, SMACZNEGO !!! :-)