Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli Shepherd's pie, w oryginale przyrządzana z jagnięciną, ale sprawdzi się również wołowina, wieprzowina, a nawet indyk, byle mięso nie było zbyt tłuste...
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz mleko i rozgniatamy na gładkie puree. Na końcu dodajemy żółty ser starty na małych oczkach i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na dosyć ostrym ogniu przysmażamy mięso aż się zrumieni, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy groszek, seler pokrojony w plasterki i marchewkę pokrojoną w półplasterki.
Do mięsa dolewamy wino i pomidory z puszki. Solimy i porządnie pieprzymy, a potem dusimy, aż cały płyn z patelni odparuje.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso w warzywami. na nie wykładamy puree, dokładnie przykrywając mięso. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 min. No i gotowe, SMACZNEGO !!! :-)