Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć oryginalny placek pasterki powstaje na bazie jagnięciny, z powodzeniem możesz zastąpić ją mięsem wołowym, a nawet drobiem. Placek jest kapitalnym rozwiązaniem na syty obiad dla całej rodziny. Odgrzewany także smakuje pysznie. Danie możesz podać go samodzielnie z sezonową surówką lub duszonymi warzywami.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1560
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231972
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5059
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1560
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231972
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5059
Składniki
W garnku rozgrzej olej, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Posól i duś warzywa do miękkości. Następnie dodaj mięso i przesmażaj, aż stanie się jasne. Po czym dodaj przecier pomidorowy, a po kilku minutach zalej bulionem i zagotuj. Przykryj garnek pokrywką do połowy i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
W drugim garnku ugotuj w osolonej wodzie pokrojone w kawałki ziemniaki. Gdy będą miękkie, odcedź i rozgnieć tłuczkiem dodając masło i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj.
Dno naczynia do zapiekania nasmaruj masłem lub oliwą i wyłóż mięsny farsz. Równo rozprowadź, a na nim rozłóż warstwę ziemniaczanego puree. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut, aż dolna warstwa zapiekanki zacznie bulgotać, a ziemniaczane puree ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odstaw na 5 minut i podawaj.