Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekankę pieczarkową przygotowuje się na kruchym spodzie. Jej farsz to nie tylko warzywa, ale również gruba warstwa ciągnącego się sera. Idealny rozgrzewający obiad lub kolacja na ciepło.
wałek, naczynie żaroodporne
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 269
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 285
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16362
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 104
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 251
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 269
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 285
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16362
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 104
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 251
Składniki
Przygotuj spód. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj łyżeczkę soli. Pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Palcami szybko rozcieraj masło z mąką aż powstanie kruszonka. Dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nie wyrabiaj zbyt długo. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lub wylep nim spód i boki naczynia żaroodpornego. Nakłuj widelcem i obciąż suchą fasolą lub grochem, aby ciasto nie urosło. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut aż spód lekko się zarumieni.
W tym czasie zrób farsz. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż aż odparują wodę i lekko się zarumienią.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Ser żółty pokrój w cienkie paski.
Zrób sos. W misce zmiksuj na wysokich obrotach śmietanę 18%, jajka oraz starty ser żółty. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na podpieczonym spodzie ułóż podsmażone pieczarki z cebulą. Ułóż kawałki sera i połówki pomidorków koktajlowych. Całość zalej przygotowanym sosem śmietanowo-serowym.
Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez 35 minut aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.