Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pieczarkowa z tuńczykiem na cieście francuskim

Zapiekanka pieczarkowa z tuńczykiem na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3482

Dodano:

Odsłon: 459

Smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka, która może zastąpić tradycyjną pizzę. Pysznie smakuje na ciepło jak również na zimno.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • pieczarki 40 dag
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • kapary 2 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos:
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • keczup 1 łyżka
  • olej 1 łyżka
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawimy do wystudzenia.
    Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem.
    Koncentrat pomidorowy mieszamy z keczupem, olejem i ziołami prowansalskimi.
    Ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i smarujemy przygotowanym sosem. Następnie układamy smażone pieczarki i odsączonego tuńczyka. Na całości układamy posiekane kapary i posypujemy startym żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 25 min - aż brzegi ciasta zrumienią się.
    Możemy podawać z keczupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 stycznia 2018 Robimy podobną, by nie powiedzieć, że prawie taką samą ;)
Super, pycha :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń