Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna, pyszna i prosta w przygotowaniu zapiekanka idealna na jesienny czy zimowy obiad :)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19310
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13067
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1715
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232174
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19310
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13067
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1715
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232174
Składniki
Ziemniaki (w miarę równej wielkości) obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wystudzić. Kiełbasę i ziemniaki pokroić na plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć go z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Naczynie żaroodporne (lub małe naczynka do zapiekania) posmarować masłem. Na spodzie ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków, na ziemniaki poukładać plasterki kiełbasy, polać kilkoma łyżkami beszamelu, posypać startym serem oraz ziołami i natką pietruszki. Warstwy zapiekanki układać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, polać beszamelem i posypać startym serem oraz ziołami. Zapiekać do zarumienienia wierzchu przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).