Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka Poezja smaków

Zapiekanka Poezja smaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 12141

Dodano:

Odsłon: 2864

Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie.

Składniki

  • Składniki na kotlety:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej oraz do panierki
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Olej do smażenia
  • Składnik pozostałe:
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka Poezja smaków

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

  2. 2. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w małe różyczki brokuł i w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy solą, mieszając smażymy aż warzywa zmiękną.

  3. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W makaron utykamy kotlety.

  4. 4. Następnie wykładamy warzywa, polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem) i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    5. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.

  5. 6. Danie gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń