Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka zapiekanka ryżowa, bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów, czyli Reisauflauf. Uwielbiana przez dzieci, doskonała na jesienną lub zimową kolację. Klasycznie oczywiście zapiekana w dużej formie, można też, tak jak ja to zrobiłam, w małych foremkach. Można ją posypać cukrem pudrem lub polać rzadkim kisielem z kompotu wiśniowego. Smakuje na ciepło i na zimno.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Mleko, ryż, sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masło i ewentualnie rodzynki gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając, żeby nie przywarło. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykrywką do lekkiego schłodzenia
Rozbij jajka. Żółtka wymieszaj z ryżem, białka ubij na sztywno wymieszaj z masą ryżową.
Formę/foremki wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą. Przełóż do nich masę ryżową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub podaj z ugotowanym na rzadko kisielem z kompotu wiśniowego.