Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka zapiekanka ryżowa, bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów, czyli Reisauflauf. Uwielbiana przez dzieci, doskonała na jesienną lub zimową kolację. Klasycznie oczywiście zapiekana w dużej formie, można też, tak jak ja to zrobiłam, w małych foremkach. Można ją posypać cukrem pudrem lub polać rzadkim kisielem z kompotu wiśniowego. Smakuje na ciepło i na zimno.
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 628
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 20274
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 483
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 628
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 20274
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 483
Składniki
Mleko, ryż, sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masło i ewentualnie rodzynki gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając, żeby nie przywarło. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykrywką do lekkiego schłodzenia
Rozbij jajka. Żółtka wymieszaj z ryżem, białka ubij na sztywno wymieszaj z masą ryżową.
Formę/foremki wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą. Przełóż do nich masę ryżową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub podaj z ugotowanym na rzadko kisielem z kompotu wiśniowego.