Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 74
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 74
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Mleko połączyć ze szklanką wody, lekko osolić, zagotować. Do gotującego mleka wsypać ryż, dodać łyżkę masła, gotować do momentu, aż ryż będzie sypki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, następnie odsączyć i dodać do utartych jabłek. Naczynie do zapiekania posmarować łyżką masła, wyłożyć połowę ryżu, jabłka z rodzynkami. Całość posypać cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym, przykryć drugą częścią ryżu. Wierzch zapiekanki posypać jeszcze cynamonem, poukładać kawałeczki masła, które ładnie nam się rozpuszczą podczas zapiekania. Ryż można zapiekać w piekarniku, w temp. 180 st (czas około 20 minut), lub na zwykłym elektrycznym palniku (czas 10-15 minut). Gotowe danie podawać ozdobione, np. kawałkami jabłka, bitą śmietaną.
SMACZNEGO :)