Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa na słodko

Zapiekanka ryżowa na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 785 Ocena: 49305

Dodano:

Odsłon: 1830

Pyszna i lekka.

Składniki

  • ryż 2 szkl
  • jabłka słodkie 3-4 szt
  • mleko 2 szkl
  • cukier waniliowy 1 op.
  • cynamon, sól
  • rodzynki 4 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • cukier 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ryżowa na słodko

Przygotowanie

  1. Mleko połączyć ze szklanką wody, lekko osolić, zagotować. Do gotującego mleka wsypać ryż, dodać łyżkę masła, gotować do momentu, aż ryż będzie sypki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, następnie odsączyć i dodać do utartych jabłek. Naczynie do zapiekania posmarować łyżką masła, wyłożyć połowę ryżu, jabłka z rodzynkami. Całość posypać cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym, przykryć drugą częścią ryżu. Wierzch zapiekanki posypać jeszcze cynamonem, poukładać kawałeczki masła, które ładnie nam się rozpuszczą podczas zapiekania. Ryż można zapiekać w piekarniku, w temp. 180 st (czas około 20 minut), lub na zwykłym elektrycznym palniku (czas 10-15 minut). Gotowe danie podawać ozdobione, np. kawałkami jabłka, bitą śmietaną.

  2. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń