Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z cukinią i mozzarelą

Zapiekanka ryżowa z cukinią i mozzarelą

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 17599

Jest to danie dietetyczne,lekkie i przede wszystkim zdrowe.

Składniki

  • 2 szkl. ryżu
  • 4 szkl. wody
  • 1 kg. cukini
  • 0,5 kg. mozzareli
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 marchewki
  • 1 puszka groszek konserwowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, wegwta,
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dobrze wypłukać ryż w zimnej (wodzie najlepiej na sitku).
    Do garnka włożyć masło i je rozpuścić a następnie wsypać ryż.Prażyć jego na ogniu około 5-6 min.a następnie wlać 4 szkl. wody i dodać kostkę rosołową.Doprowadzić do zagotowania a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę.Pokroić drobno czosnek i cebulę oraz marchewkę i włożyć do patelni na rozgrzany tłuszcz ( olej,masło).Następnie to wszystko podsmażyć. Następnie kroimy cukinię w grubszą kostkę.Kiedy już nam się troszkę zarumienią składniki na patelni to dodajemy cukinię oraz przyprawy ( według własnego gustu). Podlewamy małą ilością wody i przykrywamy.Kiedy cukinia już trochę zmięknie dodajemy groszek. To wszystko jeszcze dusimy pod przykrywką.Jak cukinia jest już miękka to odkrywamy i doprowadzamy aby wszystka woda odparowała.Kroimy w grubszą kostkę mozzarelę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą a następnie wykładamy całą masę i równomiernie rozprowadzamy. Na sam koniec całość smarujemy lekko majonezem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 st. aż góra nam się ładnie zarumieni.Najlepiej smakuje w gorące dni.
    SMACZNEGO..............

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń