Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na sycącą zapiekankę ryżową pełną smaków i aromatów. Doskonały pomysł na obiad.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3253
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 186
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 99
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3253
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 186
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 99
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Ryż gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy na chwilę. Brokuł dzielimy na różyczki*, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedzamy i również odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, papryczkę chilli, posiekaną pietruszkę, utartą na grubych oczkach marchewkę, 1,5 łyżki sosu sojowego, płaską łyżeczkę suszonego tymianku i dusimy wszystko pod przykryciem z odrobiną wody. Gdy warzywa nabiorą miękkości dodajemy do nich ugotowany wcześniej ryż i dokładnie mieszamy. * można wykorzystać także mrożony
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Kawałki kurczaka oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym tymiankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia się mięsa.
PRZYGOTOWANIE SOSU: Do rondelka wlewamy mleko, jogurt naturalny, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy, pół łyżeczki suszonego tymianku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Wszystko zagotowujemy do lekkiego zgęstnienia sosu.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy kolejne warstwy zapiekanki. Na początku wkładamy duszone warzywa wymieszane z ryżem:
Podsmażone kawałki kurczaka:
Ugotowane różyczki brokułu:
Na koniec wszystko zalewamy sosem i posypujemy tartym żółtym serem oraz ostrą papryką (opcjonalnie). Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 - 35 minut. Życzę smacznego!