Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1104

Dodano:

Odsłon: 9475

Cześć dzisiaj poniedziałek znowu, kurczę jak ten weekend szybko minął, a działo się dużo. W kuchni unosił się zapach dalekiej Azji, więc w najbliższym czasie na blogu zagoszczą egzotyczne potrawy, na razie jednak dzisiaj prosty i szybki obiad, ponieważ załatwiałem trochę spraw na mieście. Co powiecie na bardzo smaczną i prostą zapiekankę ryżową z mięsem mielonym :) Czy ktoś się skusi? :)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ser żółty do tarcia
  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • łyżki przyprawy curry
  • łyżka musztardy
  • masło klarowane do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkładamy mięso, dodajemy kmin rzymski, oregano, bazylię, musztardę sól i pieprz, i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. W międzyczasie gotujemy wodę na ryż i dodajemy curry, gotujemy na średnim ogniu i odcedzamy. Gdy cebula zeszkli się, dodajemy mięso, łączymy składniki i smażymy, aż całe się zarumieni. Pomidory sparzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do mięsa i znów wszystko razem łączymy. Na koniec dodajemy bazylię, oregano i doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z ryżem. Z wierzchu posypujemy startym serem, przykrywamy dokładnie i nagrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń