Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zapiekanka z mięsem i warzywami w pysznym sosie serowym. Smaczna, sycąca i kolorowa. Polecam!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2486
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 87
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2486
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 87
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Ryż płuczemy, zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, zagotowujemy, zmniejszamy ognien i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłączamy płytę i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy około 5 minut, osączamy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, również gotujemy około 3-4 minut. Marchew, kalafior i groszek mieszamy z ryżem, można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jeśli masa jest rzadka zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja pulpeciki gotowałam w bulionie około 10 minut.
Sos: masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion i mieszamy, aż powstanie jednolity, gładki sos. Dodajemy śmietanę oraz serek topiony i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Sos wlewamy do ryżu z warzywami (zostawiamy odrobinę do polania zapiekanki), mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pulpeciki i lekko je wciskamy w ryż. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!