Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zapiekanka z mięsem i warzywami w pysznym sosie serowym. Smaczna, sycąca i kolorowa. Polecam!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1058
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 253
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1172
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 223
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1058
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 253
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1172
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 223
Składniki
Ryż płuczemy, zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, zagotowujemy, zmniejszamy ognien i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłączamy płytę i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy około 5 minut, osączamy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, również gotujemy około 3-4 minut. Marchew, kalafior i groszek mieszamy z ryżem, można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jeśli masa jest rzadka zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja pulpeciki gotowałam w bulionie około 10 minut.
Sos: masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion i mieszamy, aż powstanie jednolity, gładki sos. Dodajemy śmietanę oraz serek topiony i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Sos wlewamy do ryżu z warzywami (zostawiamy odrobinę do polania zapiekanki), mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pulpeciki i lekko je wciskamy w ryż. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!