Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zapiekanka z mięsem i warzywami w pysznym sosie serowym. Smaczna, sycąca i kolorowa. Polecam!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117725
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8220
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3059
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1915
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1445
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117725
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8220
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3059
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1915
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1445
Składniki
Ryż płuczemy, zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, zagotowujemy, zmniejszamy ognien i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłączamy płytę i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy około 5 minut, osączamy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, również gotujemy około 3-4 minut. Marchew, kalafior i groszek mieszamy z ryżem, można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jeśli masa jest rzadka zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja pulpeciki gotowałam w bulionie około 10 minut.
Sos: masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion i mieszamy, aż powstanie jednolity, gładki sos. Dodajemy śmietanę oraz serek topiony i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Sos wlewamy do ryżu z warzywami (zostawiamy odrobinę do polania zapiekanki), mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pulpeciki i lekko je wciskamy w ryż. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!