Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka z tego co pod ręką:ryżu /który pozostał po obiedzie/, pora, pieczarek i papryki /które zalegały na półce w lodówce/ i resztek żółtego sera. No i tuńczyk w sosie własnym by nadać zapiekance jakiś konkretny smak.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie odsączamy. Możemy oczywiście wykorzystać ryż pozostały po obiedzie. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy drobno posiekany por i pokrojone w plastry /lub kostkę/ pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Do ryżu dodajemy pieczarki z porem, odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę oraz 3 łyżki startego żółtego sera. Dodajemy keczup, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po ok. 20 min zapiekankę posypujemy resztą żółtego sera i zapiekamy dalsze 10-15 min - aż ser się roztopi. Podajemy od razu po zapieczeniu. Możemy serwować z dodatkiem keczupu lub sosem czosnkowym.