Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka nie należy do najbardziej lubianych składników używanych w kuchni, a szkoda. Jest pełna witamin i minerałów. Każdy jednak zmieni zdanie po spróbowaniu tej zapiekanki ryżowej z wątróbką. Bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak jest przełamy lekko słodkawym ryżem. Dodatek kiszonego ogórka dodaje nuty kwaskowatości, co wspaniale kontrastuje się z pozostałymi składnikami.
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7346
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 133
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 82
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 73
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7346
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 133
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 82
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 73
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 156
Składniki
Ryż ugotuj w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni roztop masło. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
Dodaj grzyby i smaż do miękkości. Następnie dołóż wątróbkę i smaż wszystko razem, aż mięso będzie gotowe. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Wyłóż cienką warstwę ryżu. Następnie równomiernie rozsmaruj warstwę wątróbki z grzybami i przykryj pozostałym ryżem.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20-30 minut.
Zapiekankę ryżową z wątróbką wyjmij z piekarnika. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój w niewielkie kawałki. Połóż je na wierzchu. Danie przed podaniem ozdób listkami natki pietruszki.