Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka serowo-ziemniaczana to proste danie, ale warto wykonać je z pieczołowitością. Dobrej jakości, cienko pokrojone ziemniaki, odpowiednio tłusty i rozdrobniony boczek to gwarancja wspaniałej konsystencji zapiekanki. Upiecz ją odpowiednio wcześnie – najlepiej kilka godzin przed podaniem. Odgrzej w ostatniej chwili. Dzięki temu składniki zestalą się w łatwą do pokrojenia całość.
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 798
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7048
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8650
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 319
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 798
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7048
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8650
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 319
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie). Obgotuj je krótko (około 10 minut) na parze.
Pokrój boczek w kosteczkę. Posiekaj drobno cebule. Wysmaż boczek na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż na patelnię cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Pod koniec dołóż posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Podgrzej w rondelku śmietanę. Roztop w niej masło i starty na tarce ser. Dodaj oregano, tymianek i gałkę muszkatołową. Całość dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, przekładając ich warstwy warstwami boczku z cebulą i czosnkiem. Zalej gorącą śmietaną.
Wstaw naczynie do piekarnika na środkowy poziom. Piecz przez około 20-30 minut – aż ziemniaki będą miękkie, a zapiekanka zarumieni się z wierzchu.