Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka sushi to nowoczesna forma azjatyckiej kuchni. Szybka w przygotowaniu, dość łatwo dostępne składniki i kolorowa. Do tego możesz ją przygotować bez większych umiejętności składania sushi. Zapiekanka świetnie sprawdzi się też dla osób, które nie przepadają za surową rybą.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1617
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1385
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1423
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1470
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1617
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1385
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1423
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1470
Składniki
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej namoczyć go wcześniej w wodzie i przepłukać. Kiedy będzie się gotować, w tym czasie zagotuj ocet ryżowy z cukrem i olejem sezamowym. Powinna zrobić się jednolita zalewa. Kiedy ryż będzie gotowy, odstaw go na 10 minut, a następnie połącz w misce z marynatą. Ryż powinien być na końcu lepki i równomiernie pokryty. Ułóż go równomiernie w naczyniu żaroodpornym spryskanym delikatnie oliwą.
Przygotuj teraz łososia. Pokrój go w kostkę. Jeśli używasz surimi, pokrój je na cienkie paski.
W misce wymieszaj majonez, serek śmietankowy, sos sriracha, sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj całość do łososia i surimi, dokładnie zamarynuj. Ułóż na ryżu.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
W tym czasie umyj i posiekaj cebulę dymkę (białą i zieloną część). Obierz awokado, pozbądź się pestki i pokrój je w plasterki. Polej je sokiem z limonki.
Kiedy wyciągniesz zapiekankę sushi z piekarnika, posyp wierzch cebulą dymką i ułóż awokado. Podlej całość sosem sriracha. Podawaj zapiekankę na talerzach z ułożonym arkuszem nori.