Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka sushi to nowoczesna forma azjatyckiej kuchni. Szybka w przygotowaniu, dość łatwo dostępne składniki i kolorowa. Do tego możesz ją przygotować bez większych umiejętności składania sushi. Zapiekanka świetnie sprawdzi się też dla osób, które nie przepadają za surową rybą.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69135
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69135
Składniki
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej namoczyć go wcześniej w wodzie i przepłukać. Kiedy będzie się gotować, w tym czasie zagotuj ocet ryżowy z cukrem i olejem sezamowym. Powinna zrobić się jednolita zalewa. Kiedy ryż będzie gotowy, odstaw go na 10 minut, a następnie połącz w misce z marynatą. Ryż powinien być na końcu lepki i równomiernie pokryty. Ułóż go równomiernie w naczyniu żaroodpornym spryskanym delikatnie oliwą.
Przygotuj teraz łososia. Pokrój go w kostkę. Jeśli używasz surimi, pokrój je na cienkie paski.
W misce wymieszaj majonez, serek śmietankowy, sos sriracha, sos sojowy i olej sezamowy. Dodaj całość do łososia i surimi, dokładnie zamarynuj. Ułóż na ryżu.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
W tym czasie umyj i posiekaj cebulę dymkę (białą i zieloną część). Obierz awokado, pozbądź się pestki i pokrój je w plasterki. Polej je sokiem z limonki.
Kiedy wyciągniesz zapiekankę sushi z piekarnika, posyp wierzch cebulą dymką i ułóż awokado. Podlej całość sosem sriracha. Podawaj zapiekankę na talerzach z ułożonym arkuszem nori.