Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze doprawiony szpinak z wyrazistymi serami zawsze smakuje!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 487
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1357
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 487
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1357
Składniki
Na oliwie , na małym ogniu lekko podsmażyłam zgnieciony i poszatkowany czosnek. Gdy mocno zaczął pachnąć dodałam rozmrożony szpinak. Przesmażyłam chwilę. Dodałam serek topiony jako emulgator sosu- można dodać śmietanę. Gdy się rozpuścił dodałam starte sery i wymieszałam do rozpuszczenia. Doprawiłam solą, pieprzem, gałką. Podgotowałam makaron, połowę czasu podanego na opakowaniu. Ustawiłam rurki i nalałam do nich sosu szpinakowo- serowego.
Zrobiłam beszamel serowy- teraz trzeba ciągle mieszać. Rozpuściłam masło na małym ogniu, dodałam mąkę, rozmieszałam i przesmażyłam. Zaczęłam dolewać mleko i je rozmieszałam, gdy sos był w miarę rzadki dodałam pokruszony ser i jeszcze garść kaparów do smaku. Doprawiłam jeszcze solą, pieprzem i gałką. Na makaronie ułożyłam plastry mozzarelli, wylałam beszamel i jeszcze posypałam parmezanem. Mozzarella dodana na wierzchu wyschnęłaby.
Piekłam około 50 minut 1 180 stopniach, przez pół godziny zapiekanka była przykryta kawałkiem papieru do pieczenia aby za bardzo się nie spiekła od góry. Potem zdjęłam do przyrumienienia.
Smacznego :)