Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze doprawiony szpinak z wyrazistymi serami zawsze smakuje!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1001
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4284
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 735
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1027
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3976
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 810
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1001
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4284
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 735
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1027
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3976
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 810
Składniki
Na oliwie , na małym ogniu lekko podsmażyłam zgnieciony i poszatkowany czosnek. Gdy mocno zaczął pachnąć dodałam rozmrożony szpinak. Przesmażyłam chwilę. Dodałam serek topiony jako emulgator sosu- można dodać śmietanę. Gdy się rozpuścił dodałam starte sery i wymieszałam do rozpuszczenia. Doprawiłam solą, pieprzem, gałką. Podgotowałam makaron, połowę czasu podanego na opakowaniu. Ustawiłam rurki i nalałam do nich sosu szpinakowo- serowego.
Zrobiłam beszamel serowy- teraz trzeba ciągle mieszać. Rozpuściłam masło na małym ogniu, dodałam mąkę, rozmieszałam i przesmażyłam. Zaczęłam dolewać mleko i je rozmieszałam, gdy sos był w miarę rzadki dodałam pokruszony ser i jeszcze garść kaparów do smaku. Doprawiłam jeszcze solą, pieprzem i gałką. Na makaronie ułożyłam plastry mozzarelli, wylałam beszamel i jeszcze posypałam parmezanem. Mozzarella dodana na wierzchu wyschnęłaby.
Piekłam około 50 minut 1 180 stopniach, przez pół godziny zapiekanka była przykryta kawałkiem papieru do pieczenia aby za bardzo się nie spiekła od góry. Potem zdjęłam do przyrumienienia.
Smacznego :)