Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze doprawiony szpinak z wyrazistymi serami zawsze smakuje!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4153
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 182
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18895
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4153
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 182
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18895
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Składniki
Na oliwie , na małym ogniu lekko podsmażyłam zgnieciony i poszatkowany czosnek. Gdy mocno zaczął pachnąć dodałam rozmrożony szpinak. Przesmażyłam chwilę. Dodałam serek topiony jako emulgator sosu- można dodać śmietanę. Gdy się rozpuścił dodałam starte sery i wymieszałam do rozpuszczenia. Doprawiłam solą, pieprzem, gałką. Podgotowałam makaron, połowę czasu podanego na opakowaniu. Ustawiłam rurki i nalałam do nich sosu szpinakowo- serowego.
Zrobiłam beszamel serowy- teraz trzeba ciągle mieszać. Rozpuściłam masło na małym ogniu, dodałam mąkę, rozmieszałam i przesmażyłam. Zaczęłam dolewać mleko i je rozmieszałam, gdy sos był w miarę rzadki dodałam pokruszony ser i jeszcze garść kaparów do smaku. Doprawiłam jeszcze solą, pieprzem i gałką. Na makaronie ułożyłam plastry mozzarelli, wylałam beszamel i jeszcze posypałam parmezanem. Mozzarella dodana na wierzchu wyschnęłaby.
Piekłam około 50 minut 1 180 stopniach, przez pół godziny zapiekanka była przykryta kawałkiem papieru do pieczenia aby za bardzo się nie spiekła od góry. Potem zdjęłam do przyrumienienia.
Smacznego :)