Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze doprawiony szpinak z wyrazistymi serami zawsze smakuje!
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 486
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 508
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 486
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Zapiekanka na ciepło i jako przekąska na zimno.
Odsłon: 131
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 508
Składniki
Na oliwie , na małym ogniu lekko podsmażyłam zgnieciony i poszatkowany czosnek. Gdy mocno zaczął pachnąć dodałam rozmrożony szpinak. Przesmażyłam chwilę. Dodałam serek topiony jako emulgator sosu- można dodać śmietanę. Gdy się rozpuścił dodałam starte sery i wymieszałam do rozpuszczenia. Doprawiłam solą, pieprzem, gałką. Podgotowałam makaron, połowę czasu podanego na opakowaniu. Ustawiłam rurki i nalałam do nich sosu szpinakowo- serowego.
Zrobiłam beszamel serowy- teraz trzeba ciągle mieszać. Rozpuściłam masło na małym ogniu, dodałam mąkę, rozmieszałam i przesmażyłam. Zaczęłam dolewać mleko i je rozmieszałam, gdy sos był w miarę rzadki dodałam pokruszony ser i jeszcze garść kaparów do smaku. Doprawiłam jeszcze solą, pieprzem i gałką. Na makaronie ułożyłam plastry mozzarelli, wylałam beszamel i jeszcze posypałam parmezanem. Mozzarella dodana na wierzchu wyschnęłaby.
Piekłam około 50 minut 1 180 stopniach, przez pół godziny zapiekanka była przykryta kawałkiem papieru do pieczenia aby za bardzo się nie spiekła od góry. Potem zdjęłam do przyrumienienia.
Smacznego :)