Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze doprawiony szpinak z wyrazistymi serami zawsze smakuje!
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1303
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36662
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3755
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 549
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2954
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1303
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36662
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3755
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 549
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2954
Składniki
Na oliwie , na małym ogniu lekko podsmażyłam zgnieciony i poszatkowany czosnek. Gdy mocno zaczął pachnąć dodałam rozmrożony szpinak. Przesmażyłam chwilę. Dodałam serek topiony jako emulgator sosu- można dodać śmietanę. Gdy się rozpuścił dodałam starte sery i wymieszałam do rozpuszczenia. Doprawiłam solą, pieprzem, gałką. Podgotowałam makaron, połowę czasu podanego na opakowaniu. Ustawiłam rurki i nalałam do nich sosu szpinakowo- serowego.
Zrobiłam beszamel serowy- teraz trzeba ciągle mieszać. Rozpuściłam masło na małym ogniu, dodałam mąkę, rozmieszałam i przesmażyłam. Zaczęłam dolewać mleko i je rozmieszałam, gdy sos był w miarę rzadki dodałam pokruszony ser i jeszcze garść kaparów do smaku. Doprawiłam jeszcze solą, pieprzem i gałką. Na makaronie ułożyłam plastry mozzarelli, wylałam beszamel i jeszcze posypałam parmezanem. Mozzarella dodana na wierzchu wyschnęłaby.
Piekłam około 50 minut 1 180 stopniach, przez pół godziny zapiekanka była przykryta kawałkiem papieru do pieczenia aby za bardzo się nie spiekła od góry. Potem zdjęłam do przyrumienienia.
Smacznego :)