Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym

Zapiekanka warzywna w puree ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 505

Dodano:

Odsłon: 2693

Zapiekanka inna niż wszystkie! Duszone warzywa zapiekane w kołysce z puree ziemniaczanego. 100% smaku i aromatu!

Składniki

  • Składniki na duszone warzywa:
  • 3 duże marchewki
  • 2 małe patisony (średnica ok. 8-10 cm)
  • 2 buraki żółte
  • 1 burak biały
  • duża garść fasolki szparagowej zielonej
  • 5 średnich pieczarek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kwiaty szczypiorku czosnkowego (lub po prostu czosnek)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Składniki na puree:
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego żółtego sera (np. cheddar)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie - od tego zaczynamy, aby całe przygotowanie odbyło się najsprawniej i w jak najkrótszym czasie.

    Teraz możemy przygotować warzywa - wszystkie myjemy dokładnie, a buraki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w grube plastry, buraki i patisony z kolei w naprawdę grubą kostkę. Fasolce szparagowej odcinamy ogonki i przekrawamy strączki na krótsze kawałki. Pieczarki kroimy w grube plastry.

    Na dnie rondla rozgrzewamy trochę oliwy (5-7 łyżek) i wrzucamy na nią buraki, marchewkę i patisony. Całość solimy i dusimy przez jakieś 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy fasolkę, pieczarki, tymianek, rozmaryn i trochę kwiatów szczypiorku czosnkowego (jeśli jednak chcecie zamiast kwiatów użyć czosnku, to można go dorzucić na samym początku duszenia). Dusimy kolejne 5 minut, to wystarczy.

  2. Ziemniaki już się zapewne ugotowały, odcedzamy je więc i tłuczemy na purée póki są gorące. Dodajemy masło i trochę cheddara. Purée powinno być naprawdę gładkie i zupełnie jednorodne.

    Dużą brytfankę (nasza ledwo zmieściła się do piecyka) smarujemy oliwą i wysypujemy tymiankiem. Następnie dno i ścianki wykładamy masą ziemniaczaną na jednakową grubość - około 1-1,5 cm. Można to robić łyżką (nie trzeba czekać na ostygnięcie) lub ręką.

    Na tak przygotowaną "kołyskę" ziemniaczaną wykładamy łyżką cedzakową warzywa - sos z duszenia powinien w większość pozostać w rondlu, ale bez przesady, jeśli go trochę więcej przełożycie to podczas dalszego pieczenia odparuje. Na warzywa ucieramy trochę cheddara, na grubej tarce.

  3. Brytfankę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 st. C na 30-35 minut. Wyjmujemy i podajemy natychmiast. Staramy się zdążyć nałożyć na talerze, zanim skuszona zapachem rodzina zacznie wyjadać prosto z brytfanki:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń