Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka inna niż wszystkie! Duszone warzywa zapiekane w kołysce z puree ziemniaczanego. 100% smaku i aromatu!
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2911
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 978
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1106
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 274
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2840
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2911
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 978
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1106
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 274
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2840
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie - od tego zaczynamy, aby całe przygotowanie odbyło się najsprawniej i w jak najkrótszym czasie. Teraz możemy przygotować warzywa - wszystkie myjemy dokładnie, a buraki i marchewki obieramy. Marchewkę kroimy w grube plastry, buraki i patisony z kolei w naprawdę grubą kostkę. Fasolce szparagowej odcinamy ogonki i przekrawamy strączki na krótsze kawałki. Pieczarki kroimy w grube plastry. Na dnie rondla rozgrzewamy trochę oliwy (5-7 łyżek) i wrzucamy na nią buraki, marchewkę i patisony. Całość solimy i dusimy przez jakieś 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy fasolkę, pieczarki, tymianek, rozmaryn i trochę kwiatów szczypiorku czosnkowego (jeśli jednak chcecie zamiast kwiatów użyć czosnku, to można go dorzucić na samym początku duszenia). Dusimy kolejne 5 minut, to wystarczy.
Ziemniaki już się zapewne ugotowały, odcedzamy je więc i tłuczemy na purée póki są gorące. Dodajemy masło i trochę cheddara. Purée powinno być naprawdę gładkie i zupełnie jednorodne. Dużą brytfankę (nasza ledwo zmieściła się do piecyka) smarujemy oliwą i wysypujemy tymiankiem. Następnie dno i ścianki wykładamy masą ziemniaczaną na jednakową grubość - około 1-1,5 cm. Można to robić łyżką (nie trzeba czekać na ostygnięcie) lub ręką. Na tak przygotowaną "kołyskę" ziemniaczaną wykładamy łyżką cedzakową warzywa - sos z duszenia powinien w większość pozostać w rondlu, ale bez przesady, jeśli go trochę więcej przełożycie to podczas dalszego pieczenia odparuje. Na warzywa ucieramy trochę cheddara, na grubej tarce.
Brytfankę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 st. C na 30-35 minut. Wyjmujemy i podajemy natychmiast. Staramy się zdążyć nałożyć na talerze, zanim skuszona zapachem rodzina zacznie wyjadać prosto z brytfanki:)