Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-01-2021
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Tym razem wersja bezmięsna, bo z samymi warzywami z dodatkiem sosu serowego. Zapiekanka jest przepyszna, mało wymagająca i prosta w przygotowaniu.
Przygotować sos serowy:
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do miski, dodać obie śmietany, jajko, sól i pieprz do smaku. Następnie bardzo dokładnie wymieszać.
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą.
Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości).
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać.
Zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać.
Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać.
SMACZNEGO!!!
Smaczna zapiekanka jarska z warzyw i ryżu. Ale zawsze możemy dodać wędlinę cz...
Odsłon: 5604
Przepyszna zapiekanka, bardzo sycąca i łatwa w wykonaniu. Nadaje się na każdą...
Odsłon: 562
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 19
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 348
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 19
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 348
Składniki
Przygotować sos serowy: Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do miski, dodać obie śmietany, jajko, sól i pieprz do smaku. Następnie bardzo dokładnie wymieszać.
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą. Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać.
Zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać.
Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać. SMACZNEGO!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Dania główne
Spaghetti Pak choi
Dania główne
Sałatka z kurczakiem, mango i sezamem
Dania główne
Filet z dorsza ze szpinakiem
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Cukinia z rurkami
Odsłon: 32
Spaghetti Pak choi
Proste spagetti pak choi
Odsłon: 20