Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-01-2021
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Tym razem wersja bezmięsna, bo z samymi warzywami z dodatkiem sosu serowego. Zapiekanka jest przepyszna, mało wymagająca i prosta w przygotowaniu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4672
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4672
Składniki
Przygotować sos serowy: Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do miski, dodać obie śmietany, jajko, sól i pieprz do smaku. Następnie bardzo dokładnie wymieszać.
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą. Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać.
Zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać.
Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać. SMACZNEGO!!!