Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1472
Dodano: 05.01.2021
Odsłon: 21871
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotować sos serowy:
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do miski, dodać obie śmietany, jajko, sól i pieprz do smaku. Następnie bardzo dokładnie wymieszać.
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą.
Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości).
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać.
Zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać.
Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 08 styczniaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz