Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna w sosie serowym

Przepis dnia 2021-01-08
Zapiekanka warzywna w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1472

Dodano:

Odsłon: 21871

Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, bo są świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Tym razem wersja bezmięsna, bo z samymi warzywami z dodatkiem sosu serowego. Zapiekanka jest przepyszna, mało wymagająca i prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 250 g brokułu
  • 400 g kalafiora
  • 150 g pieczarek
  • Sos serowy:
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • folia aluminiowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka warzywna w sosie serowym

Przygotowanie

  1. Przygotować sos serowy:

    Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do miski, dodać obie śmietany, jajko, sól i pieprz do smaku. Następnie bardzo dokładnie wymieszać.

  2. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić je do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować ok. 5-7 minut. Następnie warzywa przelać zimną wodą.

    Pieczarki podzielić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości).

    Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.

    Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane warzywa i pieczarki, delikatnie wymieszać.

  3. Zalać sosem serowym (zostawić 3-4 łyżki sosu na koniec) i powtórnie wymieszać.

  4. Na górze poukładać ziemniaki, rozsmarować na nich sos serowy, naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię z naczynia i dalej zapiekać ok. 15 minut do zrumienienia.

    Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na ok. 5 minut, żeby "odpoczęła" i można podawać.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń