Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam do wypróbowania tego zestawu warzywnego z pieczarkami. Potrawa jest smaczna, w miarę pikantna i pożywna. Warto spędzić czas na jej zrobienie, bo godny jest jej smak.
Deska i nóż do krojenia, blacha do pieczenia, patelnia, garnek, durszlak, tarka do warzyw, łyżka, łyżeczka, miarka do wody
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6947
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6947
Składniki
Obieramy marchew i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, zalewamy 300 ml zimnej wody i wstawiamy do gotowania.
W tym czasie obieramy ziemniaki, pietruszkę oraz seler. Kroimy wszystko w plastry, s seler najpierw kroimy na ćwiartki, a potem w plastry.
Wrzucamy do garnka z marchewką, dolewamy 300 ml wody, dodajemy sól i doprowadzamy do zagotowania.
W tym czasie, kiedy warzywa się gotują, kroimy pieczarki i czosnek w plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zredukuje sok. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
Kiedy warzywa się zagotuja, odstawiamy na kilka minut( nie więcej niż 4 minuty), odcedzamy na durszlaku zachowując wywar, bo będzie nam potrzebny.
Do pieczarek dodajemy 250 ml wywaru z warzyw, mieszamy, a następnie dodajemy starty na tarce ser. Mieszamy, odstawiamy z ognia. Utworzy się kremowy sos pieczarkowy.
Na blachę wlewamy 50 ml wywaru z warzyw. Odcedzone warzywa wykładamy na blachę o wymiarach 26 X 32 cm, posypujemy lubczykiem oraz cytrynowym pieprzem.
Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki, por również w plasterki.
Na warzywa na blasze wykładamy por, następnie sos pieczarkowy, a na sos pieczarkowy cebulę.
Zapiekankę posypujemy startym serem vintage Redstone, a następnie bułką tartą. Jeśli nie mamy grubo zmielonej, można użyć grzanek rozbitych tłuczkiem do kotletów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza 40 minut. Można podać z sałatką ze świeżych warzyw.