Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Cebulke kroimi w kosteczke i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy mieso mielone i podsmazamy az zbrazowieje. Przekladamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy zielony groszek, marchewke pokrojona w kosteczke, kostke bulionowa, przecier pomidorowy, przyprawy i zalewamy woda tylko tyle zeby zakryc mieso. Dusimy calosc na malutkim ogniu, az marchewka zmieknie, a sos zredukuje sie do troche gestszego. Jesli kto woli mozna zagescic, ale z doswiadczenia woda odparowuje troche i sos jest wystarczajaco gesty. Odstawiamy do ostygniecia. Gotujemy ziemniaki na puree, czyli obieramy, kroimy na sredniej wielkosci kawalki, gotujemy w osolonej wodzie ok 20-25 min, az beda miekkie. Odcedzamy i ugniatamy z zoltkiem jajka rozbeltanym w smietance. Przyprawiamy do smaku galka muszkatalowa i bialym pieprzem. Ziemniaki powinny byc dosc miekkie i wilgotne.
Przekladamy ostudzone mieso mielone przygotowane wczesniej do brytwanny, wyrownujemy, na wierzch wykladamy duza lyzka ziemniaki. Najlepiej jak wylozymy je niedociskajac i robiac jak najwiecej nierownosci, bo wtedy ladnie sie zrumienia. Pod zadnym wzgledem nie wyrownujemy ziemniakow. Widelcem robimy wzorki. Pieczemy w 180C az ziemniaki nam sie zrumienia. Czas pieczenia zalezy od piekarnika. Pamietajmy ze wszystkie skladniki sa juz ugotowane, wiec chodzi tylko o podgrzanie i zrumienienie ziemniakow :) Smacznego!