Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wiejska z rybą

Zapiekanka wiejska z rybą

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10164

Dodano:

Odsłon: 7626

Zapiekanka z pure z wędzoną rybą w sosie serowym.

Składniki

  • Ziemniaki 2 kg
  • ryba wędzona u mnie ostrobok, może być makrela 40dag
  • do pure: masło, śmietana, sól, koperek, bryndza opcjonalnie
  • sos: cebula, czosnek,
  • serek topiony bez olejów utwardzonych 2 szt po 10 dag
  • Ser żółty 10 dag
  • śmietana 18 % mały kubeczek
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • olej do smażenia i do wysmarowania naczynia do zapiekania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowałam ziemniaki. Dodałam do nich bryndze, śmietanę, masło i sól. Ugniatałam tak długo, aż pure zaczęło się ciągnąć. pod koniec dodałam odrobinę posiekanego koperku.

  2. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam pokrojone dwa ząbki czosnku. Gdy zaczął pachnieć wlałam szklankę wody filtrowanej i dodałam dwa serki topione. Na szczęście można jeszcze znaleźć uczciwy produkt bez utwardzonych olejów roślinnych.
    Gdy ser się rozpuścił dodałam pokrojony żółty ser. A gdy ten się rozpuścił wyłączyłam ogień i dodałam śmietanę. Sos doprawiłam do smaku pieprzem i dodałam posiekaną natkę pietruszki.

  3. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego dodałam warstwę pure, warstwę sosu, obraną wędzoną rybę, sos i pure.

  4. Zapiekankę piekłam przez godzinę w 180 stopniach do pełnego zrumienienia. Dołki zrobiłam łyżką- pure nie chciało mi przejść przez rękaw :D

  5. Zapiekankę można upiec na godzinę przed obiadem, wtedy ładnie się zestali a trzymana w piekarniku nadal będzie ciepła.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (41)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń