Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z bakłażana i pomidorów jest inspirowana kuchnią śródziemnomorską i maksymalnie wykorzystuje smak letnich warzyw. Dodatek ziół sprawia, że danie staje się niezwykle aromatyczne. Zapiekankę możesz podawać najprościej – z kromkami świeżego chleba, ale też z gotowanym ryżem lub daniami mięsnymi.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1595
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1595
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż czarną blachę (z wyposażenia piekarnika) papierem do pieczenia. Papryki umyj, przetnij na połowy, wytnij gniazda nasienne i błonki, po czym ułóż na blasze skórką do góry. Wstaw blachę do pieca na 10 minut, po tym czasie wyjmij papryki, przełóż do miski i przykryj folią aluminiową. Po kolejnych 10 minutach obierz papryki ze skórki i pokrój miąższ w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę, goździki, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj, aż warzywa zmiękną, a całość zacznie ładnie pachnieć. Po kilku minutach dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, upieczoną paprykę oraz tymianek. Gotuj sos przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw całość solą, czarnym pieprzem oraz (w razie potrzeby) szczyptą cukru. Usuń gałązki tymianku i twarde przyprawy. Przelej sos na dno okrągłej formy do zapiekania (ok.23-24 cm).
Wybierając warzywa, sięgnij po bakłażany, cukinie i pomidory, które mają podobną średnicę. Następnie dokładnie je umyj i pokrój w plasterki o zbliżonej grubości. Układaj warzywa naprzemiennie w naczyniu na przygotowanym wcześniej sosie. Możesz zacząć od zewnętrznych ścianek i kierować warzywny ciąg do środka naczynia. Do szklanki wlej oliwę i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej zapiekankę marynatą. Możesz dodać kilka gałązek świeżego tymianku lub oregano.
Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz około 1,5 godziny, aż warzywa całkowicie zmiękną. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze około 30 minut, aby nadmiar płynu odparował. Gotową zapiekankę serwuj prosto z piekarnika lub na zimno jako przekąskę. Przed podaniem obficie posyp posiekaną natką pietruszki.