Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków

Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 847

Dodano:

Odsłon: 194

Autorski przepis na wegetariańską wersję greckiej musaki.

Składniki

  • Bakłażany średniej wielkości 2 szt.
  • Cukinia duża 1 szt.
  • Marchew średniej wielkości 2 szt.
  • Cebula duża 1 szt.
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Ziemniaki średniej wielkości 7 szt.
  • Olej 4 łyżki
  • Mleko 0,7 litra
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Ser żółty 150 g
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Bakłażany pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki.

  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

  4. Do cebuli dodać seler naciowy pokrojony na plasterki oraz cukinię i marchewki starte na tarce o dużych oczkach oraz sól do smaku. Całość dusić pod przykryciem do miękkości.

  5. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw wraz z przecierem pomidorowym. Sos zagotować i doprawić pieprzem.

  6. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.

  7. Bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

  8. Na dnie prostokątnej formy do pieczenia rozprowadzić około 1 szklanki sosu.

  9. W formie do pieczenia na sosie ułożyć plastry bakłażanów.

  10. Na bakłażanach rozprowadzić resztę sosu.

  11. Na warstwie sosu ułożyć plastry ziemniaków.

  12. Ser żółty zetrzeć na tarce, jeżeli jest w kawałku lub pokroić na mniejsze plasterki, jeżeli jest w plastrach.

  13. Mleko dokładnie rozmieszać z mąką i podgrzewać z dodatkiem soli i pieprzu. Sos mieszać przez cały czas, aż zgęstnieje, następnie dodać ser żółty i mieszać do rozpuszczenia sera.

  14. Sos beszamelowy przygotowany w poprzednim etapie wylać na wierzch zapiekanki i równomiernie rozprowadzić.

  15. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń