Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z batatów z pewnością nie jest klasycznym, polskim obiadem. Słodycz tych ziemniaków, dyni i ryżu sprawia, że mogłoby być to danie uznane prawie jako deser. Jednak dodatek aromatycznych przypraw i bakłażana dodają tej potrawie wyrazistości i charakteru. Z pewnością zapiekanka przypadnie do gustu osobom lubiącym kuchnię lekkostrawną.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 733
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 733
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Dynię pokrój w kostkę o wielkości ok. 1,5 cm. Bataty obierz i pokrój w kostkę podobnej wielkości. Bakłażana umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Dynię, bataty i bakłażana rozłóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz warzywa razem przez ok. 35 minut lub do miękkości. Mniej więcej w połowie zamieszaj je krótko ze sobą.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż razem cebulę, pokrojony w kostkę seler i czosnek przez ok. 3 minuty. Dodaj bulion, ryż, szałwię i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Patelnię przykryj i gotuj całość do miękkości ryżu i wchłonięcia całego płynu. Zdejmij ryż z ognia i wyrzuć liść laurowy.
Wymieszaj ze sobą ryż razem z podpieczonymi wcześniej warzywami. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i podpiecz przez ok. 10-15 minut. Zapiekankę z batatów podawaj na ciepło, posypaną siekaną natką pietruszki.