Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z brokułów i ziemniaków to danie, które z powodzeniem możesz zaserwować ważnym gościom. Jego przygotowanie jest za to bardzo proste.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 887
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5990
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9816
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 887
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5990
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9816
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w grube półplasterki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przestudź.
Podziel brokuł na różyczki. Obgotuj na parze przez około (5-7 minut).
Obierz cebulę i pokrój na półplasterki. Posiekaj drobno czosnek. Boczek pokrój w paseczki.
Wysmaż boczek na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż cebulę, a gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek. Smaż jeszcze przez krótką chwilę.
Przygotuj beszamel. Roztop w rondelku masło i połącz z mąką. Smaż przez chwilę (do chwili, gdy masa się zacznie się rumienić), po czym stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gdy uzyskasz już gęsty, gładki sos, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przestudź chwilę.
Wymieszaj sos z jajkiem i startym parmezanem.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Natłuść naczynie żaroodporne. Ułóż w nim ziemniaki przemieszane z różyczkami brokułu i składnikami z patelni. Zalej beszamelem.
Wstaw zapiekankę z brokułów i ziemniaków do piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Podaj oprószoną świeżymi listkami bazylii.