Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozbyć się z lodówki. Nawet nietypowe zestawienia składników okazują się bardzo smakowite, a przy odrobinie fantazji można nadać im efektowną formę. Właśnie taka jest drobiowa zapiekanka z cukinią.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 585
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także...
Odsłon: 532
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1301
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 585
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także...
Odsłon: 532
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1301
Składniki
Umyj cukinie. Dwie z nich pokrój (nie obierając ze skórki) w dość cienkie plastry, oprósz solą i podsmaż chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, by zmiękły. Tak przygotowanymi plastrami cukinii wyłóż dno i boki formy keksowej o długości około 20 cm.
Pozostałe cukinie obierz ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, wymieszaj z kilkoma szczyptami soli i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odlej z cukinii sok.
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Posiekaj drobno koperek. Ser rozgnieć w misce widelcem. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka i wymieszaj dokładnie ze śmietaną.
Pierś z kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Połącz kurczaka z czosnkiem i dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem.
Doprawione mięso z piersi kurczaka i startą cukinię podsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju. Wymieszaj z ryżem, serem i jajkami ze śmietaną. Przelej około 2/3 uzyskanej masy do formy wyłożonej plastrami cukinii. Wysyp warstwę groszku i wylej na nią resztę masy.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę. Przed podaniem przełóż ją na talerz tak, by leżała do góry dnem. Zapiekankę z cukinią możesz serwować na gorąco lub schłodzoną.