Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dzisiaj zapiekankę z cukinią. Zapiekanka łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna . Jeżeli lubisz zapiekanki i cukinię to Polecam.
naczynie żaroodporne, nóż, łyżka , patelnia, ręcznik papierowy,
Polecam.
Odsłon: 797
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 797
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Na początku myjemy cukinię , kroimy po długości paski ok. 1 cm. szerokości. Paski cukinii osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oprószamy solą z obydwu stron. Zostawiamy na ok. 10 minut. Mięso mielone podsmażamy na maśle dodając przyprawy, po 15 minutach podsmażania dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Zakrywamy i dusimy kolejne 15 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na spodzie rozkładamy cukinię. Na cukinię nakładamy połowę masy z mielonego, posypujemy 1/3 części startej mozzarelli, zakrywamy plastrami cukinii nakładamy drugą część mielonego , posypujemy częścią startej mozzarelli. Całość zakrywamy plastrami cukinii , posypujemy pozostałą mozzarellą . Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Zapiekanka gotowa do podania.
Umycie skrojenie cukinii w plastry.
Przygotowanie zapiekanki.
Zapiekanka gotowa do zapiekania.
Zapiekanka gotowa do podania.