Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co robią ogrodnicy u progu jesieni? Zastanawiają się, co zrobić z nadwyżkami cukinii i pomidorów. A jeśli w rogu grządki rośnie kilka ziół i cebulek, to mamy idealny przepis na wykorzystanie skarbów ogrodu. Zapiekanka z cukinią i pomidorami to lekki sposób na zdrowe danie dla całej rodziny. Zapiekanka smakuje równie dobrze na ciepło i zimno, a jeśli jej część ma zostać na kolejny dzień, to koniecznie przygotuj danie z podwójnej porcji.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Składniki
Pracę zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie i przecedzenia przez sito. Ugotowany ryż odstaw na bok.
Cukinię umyj, zostaw skórkę. Dwie z nich zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach i przełóż na sito, by nadmiar płynu ściekł. Trzecią cukinię zostaw na później. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekaną cebulkę, przemieszaj i smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po czym zdejmij z ognia.
W dużej misce ubij jajka. Następnie wlej mleko i obydwie śmietanki, dodaj suszonej zioła, posiekaną natkę pietruszki i listki bazylii, po czym dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty na małych oczkach ser, odsączoną z soku cukinię oraz ugotowany ryż. Wymieszaj masę łyżką lub szpatułką.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (ok. 23 × 23) wyłóż ryżowo-cukiniową masę i wyrównaj. Na wierzch wyłóż pomidorki koktajlowe oraz plasterki cukinii. Całość posyp orzeszkami piniowymi, po czym wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35-40 minut. Jeśli góra zapiekanki zbyt mocno się rumieni, zmień funkcję piekarnika na dolne pieczenia lub przykryj danie papierem do pieczenia.
Gotową zapiekankę wyjmij z pieca, odczekaj ok. 5-10 minut i wtedy podawaj. Danie świetnie smakuje samodzielnie, jednak możesz dodać sos na bazie jogurtu i sałatkę z sezonowych warzyw.