Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i boczniakami

Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 4851

Proponuję zapiekankę z cukinią, mięsem mielonym z indyka, sosem z boczniaków i tartym serem. To jest świetna propozycja na przygotowanie obiadu na następny dzień, gdyż - tak jak w moim przypadku - wszystkie składniki ładnie się przegryzły i wyszła z tego niezła petarda :-)

Składniki

  • 800 g mięsa z indyka (u mnie mielony filet z udźca, ew. gotowe mięso mielone)
  • 250 g boczniaków
  • 1 żółta cukinia
  • 200 ml śmietany 30%
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera (zetrzeć na tarce)
  • sól, pieprz, tymianek suszony
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i boczniakami

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, posolić i zostawić na 15 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na półplasterki. Mięso zmielić w maszynce (nie dotyczy gotowego mięsa mielonego). Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju. Następnie na tą samą patelnię włożyć mięso mielone, wymieszać z cebulą i smażyć dalej. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą, pieprzem, dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku i przecier pomidorowy, chwilę smażyć i odstawić z palnika.

  2. Boczniaki umyć i oczyścić. Pokroić w paski i przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić. Gdy będą miękkie doprawić solą, pieprzem, wlać śmietanę i ocet jabłkowy. Na koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną i zagęścić sos.

  3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie ułożyć plastry cukinii. Na to nałożyć mięso mielone, następnie sos z boczniaków, wszystko posypać tartym serem, a na górze poukładać drugą warstwę plastrów cukinii. Cukinię skropić oliwą i posypać tymiankiem.

    Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu zostawić na 5 minut i podawać.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń