Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję zapiekankę z cukinią, mięsem mielonym z indyka, sosem z boczniaków i tartym serem. To jest świetna propozycja na przygotowanie obiadu na następny dzień, gdyż - tak jak w moim przypadku - wszystkie składniki ładnie się przegryzły i wyszła z tego niezła petarda :-)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 391
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7767
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13419
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 391
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7767
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13419
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Składniki
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, posolić i zostawić na 15 minut. Następnie umyć z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na półplasterki. Mięso zmielić w maszynce (nie dotyczy gotowego mięsa mielonego). Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju. Następnie na tą samą patelnię włożyć mięso mielone, wymieszać z cebulą i smażyć dalej. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą, pieprzem, dodać 3 przeciśnięte ząbki czosnku i przecier pomidorowy, chwilę smażyć i odstawić z palnika.
Boczniaki umyć i oczyścić. Pokroić w paski i przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić. Gdy będą miękkie doprawić solą, pieprzem, wlać śmietanę i ocet jabłkowy. Na koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną i zagęścić sos.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie ułożyć plastry cukinii. Na to nałożyć mięso mielone, następnie sos z boczniaków, wszystko posypać tartym serem, a na górze poukładać drugą warstwę plastrów cukinii. Cukinię skropić oliwą i posypać tymiankiem. Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu zostawić na 5 minut i podawać. SMACZNEGO!!!