Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 10852

Coś dla miłośników cukinii i zapiekanek.....a nie koniecznie kaszy :)

Składniki

  • średnia cukinia
  • kasza jaglana 2 szkl.
  • fasola czerwona
  • groszek konserwowy
  • mleko 1 szkl
  • masło 1 łyż.
  • sól, papryka ostra, curry
  • ser żółty lub mozzarella
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Kaszę wypłukać, zalać 2 szkl wody i 1 szkl mleka, dodać masło i przyprawy.
    ( kasza jaglana ma specyficzny smak więc nie każdemu smakuje, trzeba ją konkretnie przyprawić).
    Kiedy zacznie się gotować należy często mieszać (przywiera).

  2. Do ugotowanej kaszy i lekko ostudzonej dodać fasolę i groszek.

  3. Naczynie do zapiekania lekko wysmarować masłem lub oliwą. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
    Wyłożyć dno cukinią ( można lekko posolić ) następnie połowa kaszy i raz jeszcze cukinia i kasza na wierzch.

    Piec ok. 20 min w nagrzanym piekarniku 180 st. Następnie posypać serem i zapiec.


    * w zasadzie do kaszy można dodać wszystko co się chce, albo co jest w lodówce ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 25 września 2015 Smaczna, zdrowa i pożywna - świetna zapiekanka :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń