Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2948
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 673
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 208
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 889
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 309
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2948
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 673
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 208
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 889
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 309
Składniki
Makaron podgotuj w osolonej wodzie - przez około połowę czasu podanego na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Filety delikatnie posól, posyp pieprzem i, jeżeli lubisz, przyprawą do ryb. Jeżeli użyłeś filetów mrożonych - nie trzeba ich dokładnie rozmrażać. Wystarczy dobrze umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż na łyżce oliwy. Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek. Smaż, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni i odstaw. Pomidory obierz ze skóry i przekrój na połówki.
Do oliwy, na której smażyły się cukinie dodaj jeszcze łyżkę oliwy, łyżkę masła, mąkę i zrób gładką, jasną zasmażkę. Wlej letnie mleko i mieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dopraw sos niewielką ilością soli, pieprzem (sporo) i dużą szczyptą gałki muszkatołowej Sos ma być pikantny. Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Rozłóż na nim cienką warstwę podgotowanego makaronu.
Na makaronie ułóż rybę, przykryj beszamelem. Następnie połóż makaron, cukinię, beszamel, resztę makaronu, rozłóż pomidory i zalej całość resztą beszamelu. Górę zapiekanki posyp startym na grubej tarce serem. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Wyjmij i odstaw na 10 minut, aby zapiekanka przestygła i stężała. Możesz posypać koperkiem przed podaniem.