Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Makaron podgotuj w osolonej wodzie - przez około połowę czasu podanego na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Filety delikatnie posól, posyp pieprzem i, jeżeli lubisz, przyprawą do ryb. Jeżeli użyłeś filetów mrożonych - nie trzeba ich dokładnie rozmrażać. Wystarczy dobrze umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż na łyżce oliwy. Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek. Smaż, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni i odstaw. Pomidory obierz ze skóry i przekrój na połówki.
Do oliwy, na której smażyły się cukinie dodaj jeszcze łyżkę oliwy, łyżkę masła, mąkę i zrób gładką, jasną zasmażkę. Wlej letnie mleko i mieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dopraw sos niewielką ilością soli, pieprzem (sporo) i dużą szczyptą gałki muszkatołowej Sos ma być pikantny. Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Rozłóż na nim cienką warstwę podgotowanego makaronu.
Na makaronie ułóż rybę, przykryj beszamelem. Następnie połóż makaron, cukinię, beszamel, resztę makaronu, rozłóż pomidory i zalej całość resztą beszamelu. Górę zapiekanki posyp startym na grubej tarce serem. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Wyjmij i odstaw na 10 minut, aby zapiekanka przestygła i stężała. Możesz posypać koperkiem przed podaniem.