Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1786
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1786
Składniki
Makaron podgotuj w osolonej wodzie - przez około połowę czasu podanego na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Filety delikatnie posól, posyp pieprzem i, jeżeli lubisz, przyprawą do ryb. Jeżeli użyłeś filetów mrożonych - nie trzeba ich dokładnie rozmrażać. Wystarczy dobrze umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż na łyżce oliwy. Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek. Smaż, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni i odstaw. Pomidory obierz ze skóry i przekrój na połówki.
Do oliwy, na której smażyły się cukinie dodaj jeszcze łyżkę oliwy, łyżkę masła, mąkę i zrób gładką, jasną zasmażkę. Wlej letnie mleko i mieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dopraw sos niewielką ilością soli, pieprzem (sporo) i dużą szczyptą gałki muszkatołowej Sos ma być pikantny. Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Rozłóż na nim cienką warstwę podgotowanego makaronu.
Na makaronie ułóż rybę, przykryj beszamelem. Następnie połóż makaron, cukinię, beszamel, resztę makaronu, rozłóż pomidory i zalej całość resztą beszamelu. Górę zapiekanki posyp startym na grubej tarce serem. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Wyjmij i odstaw na 10 minut, aby zapiekanka przestygła i stężała. Możesz posypać koperkiem przed podaniem.