Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka z dyni i mięsa to świetny pomysł na obiad w chłodne listopadowe popołudnie.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1658
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421016
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1934
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 1658
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421016
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1934
Składniki
Pokrój boczek w kostkę. Wysmaż go na patelni. Dołóż na patelnię mięso i usmaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Smażąc, cały czas mieszaj, by mięso nie zbiło się w grudki. Pod koniec smażenia dopraw je solą i pieprzem.
Usuń z papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Posiekaj drobno czosnek.
Roztop na czystej patelni masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj paprykę, sproszkowane curry, kmin i trochę chili. Smaż do miękkości papryki. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Połącz warzywa z patelni z mięsem. Dopraw tymiankiem, a jeśli chcesz – także solą i pieprzem.
Usuń z dyni włókna z pestkami. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
Zetrzyj na średnich oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj ze śmietaną. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej
Natłuść naczynie żaroodporne. Ułóż w nim warstwami sos mięsny i dynię. Całość zalej śmietaną z serem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut.