Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z fasolką szparagową

Zapiekanka z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1986

Dodano:

Odsłon: 7876

Ta zapiekanka to propozycja wykorzystania fasolki szparagowej do obiadu. Zamiast tradycyjnie podawanej fasolki z tartą bułka i masłem, można przyrządzić sycącą i smaczną zapiekankę, która wystarczy za cały obiad.

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • 5 średnich ziemniaków
  • 25 - 30 dkg chudego boczku
  • 15 dkg sera żółtego ( np mozzarelli )
  • 1 jajko
  • 120 - 150 g śmietany 18 %
  • olej do wysmarowania formy
  • sól i pieprz
  • oregano
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, jeśli nowe to skrobiemy. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy

  2. Fasolkę pozbawiamy końcówek, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest już ugotowana, ale jeszcze jędrna, odcedzamy

  3. Boczek kroimy w cienkie plasterki lub w paseczki i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu

  4. Formę smarujemy olejem. Na dnie układamy pokrojone w plastry ziemniaki, tak, aby jeden plaster zachodził na drugi

  5. Na ziemniaki nakładamy boczek, a na boczku układamy fasolkę

  6. Ser trzemy na tarełku o małych oczkach. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solimy i dodajemy pieprz. Dodajemy do tego utarty ser i mieszamy. Powstałą masę wykładamy równomiernie na fasolce szparagowej. Całość posypujemy oregano

  7. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni, aż wierzch z sera zrumieni się ( ok 25 - 30 minut )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monika87 06 lipca 2013 O raju... fasolkę uwielbiam, ale zawsze jadłam w zwykłej postaci tj. z bułką tartą.. Twoja propozycja - Rewelacja!! zabieram do książki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 czerwca 2013 Pyszna ta Twoja zapiekanka i obrazowo pokazana, biorę do powielenia :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń