Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i sezonowa zapiekanka
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Podgotowałam al dente fasolkę szparagową z solą. Wysmarowane naczynie do zapiekania wyłożyłam płatami ciasta filo- można pokroić w paski ciasto francuskie. Warstwami wzdłuż układałam fasolkę i każdą warstwę zalewałam mieszaniną: Jajo, śmietana przyprawy, u mnie dodatkowo dodałam przesmażony na czosnku szpinak. Górną warstwę polałam mieszaniną i lekko zagięłam brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyłam fasolkę wzdłuż pozostałych aby wiedzieć jak kroić zapiekankę.
Zapiekanka trafiła do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach, na początku przykryłam ją papierem do pieczenia aby ciasto się nie spaliło. U mnie to było obiad ale plaster zapiekanki można potraktować jako dodatek do obiadu lub przekąskę, na pewno ładnie się prezentuje i zaskakuje gości. Smacznego :)