Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i sezonowa zapiekanka
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2382
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2382
Składniki
Podgotowałam al dente fasolkę szparagową z solą. Wysmarowane naczynie do zapiekania wyłożyłam płatami ciasta filo- można pokroić w paski ciasto francuskie. Warstwami wzdłuż układałam fasolkę i każdą warstwę zalewałam mieszaniną: Jajo, śmietana przyprawy, u mnie dodatkowo dodałam przesmażony na czosnku szpinak. Górną warstwę polałam mieszaniną i lekko zagięłam brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyłam fasolkę wzdłuż pozostałych aby wiedzieć jak kroić zapiekankę.
Zapiekanka trafiła do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach, na początku przykryłam ją papierem do pieczenia aby ciasto się nie spaliło. U mnie to było obiad ale plaster zapiekanki można potraktować jako dodatek do obiadu lub przekąskę, na pewno ładnie się prezentuje i zaskakuje gości. Smacznego :)