Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i sezonowa zapiekanka
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31993
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 904
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31993
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 904
Składniki
Podgotowałam al dente fasolkę szparagową z solą. Wysmarowane naczynie do zapiekania wyłożyłam płatami ciasta filo- można pokroić w paski ciasto francuskie. Warstwami wzdłuż układałam fasolkę i każdą warstwę zalewałam mieszaniną: Jajo, śmietana przyprawy, u mnie dodatkowo dodałam przesmażony na czosnku szpinak. Górną warstwę polałam mieszaniną i lekko zagięłam brzegi ciasta. Na wierzchu ułożyłam fasolkę wzdłuż pozostałych aby wiedzieć jak kroić zapiekankę.
Zapiekanka trafiła do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach, na początku przykryłam ją papierem do pieczenia aby ciasto się nie spaliło. U mnie to było obiad ale plaster zapiekanki można potraktować jako dodatek do obiadu lub przekąskę, na pewno ładnie się prezentuje i zaskakuje gości. Smacznego :)