Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gnocchi to świetny pomysł na błyskawiczny obiad. Włoskie kopytka z łatwością kupisz w marketach, a domowy sos przygotujesz w kilkanaście minut. Jeśli masz więcej czasu, pokuś się o samodzielne przygotowanie gnocchi. Przepis na nie znajdziesz w naszym serwisie.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1419
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 441
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1419
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 441
Składniki
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Całość zalej passatą pomidorową. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotuj przez kilka minut. Zdejmij z palnika.
Pokrój w kostkę cukinię i paprykę. Podsmaż na oliwie, aż warzywa nieco zmiękną. Dołóż na patelnię ugotowane w osolonej wodzie gnocchi. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Rozprowadź trochę sosu pomidorowego na dnie naczynia żaroodpornego. Wyłóż na warstwę sosu gnocchi z warzywami. Całość posyp posiekanymi listkami bazylii i zalej resztą sosu. Wierzch posyp równomiernie startym na drobnych oczkach tarki parmezanem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około 25 minut.