Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć grzyby kojarzą się głównie z okresem jesiennym, to tę zapiekankę możesz przygotować nie tylko ze świeżych okazów, ale także suszonych. Urozmaicone są warzywami i kurczakiem. Sprawdź naszą propozycję!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1383
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1383
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Umieść je w garnku z osoloną wodą. Od zagotowania zostaw na około 15 minut, aby były al dente. Odcedź z wody i zostaw.
Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony. Kiedy mięso nie będzie już surowe, odłóż je na talerz.
Grzyby suszone zamocz w szklance wody. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Tak samo zrób z oczyszczoną papryką. Cebulę i obrany czosnek posiekaj drobno. Podsmaż wszystkie warzywa na tej samej patelni, co wcześniej mięso. Dodaj też odsączone z wody grzyby. Wystarczy kilka minut. Zdejmij warzywa z patelni.
W wysokim naczyniu energicznie wymieszaj śmietanę z jajkiem, majerankiem, oregano, papryką słodką oraz solą i pieprzem.
Łyżkę sosu rozprowadź na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułóż połowę ziemniaków. Na to wyłóż farsz mięsny i przykryj go warzywami z grzybami. Przełóż drugą część ziemniaków. Całość zalej pozostałym sosem i posyp tartym serem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.