Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć grzyby kojarzą się głównie z okresem jesiennym, to tę zapiekankę możesz przygotować nie tylko ze świeżych okazów, ale także suszonych. Urozmaicone są warzywami i kurczakiem. Sprawdź naszą propozycję!
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 31
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 58
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 31
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 58
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Umieść je w garnku z osoloną wodą. Od zagotowania zostaw na około 15 minut, aby były al dente. Odcedź z wody i zostaw.
Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony. Kiedy mięso nie będzie już surowe, odłóż je na talerz.
Grzyby suszone zamocz w szklance wody. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Tak samo zrób z oczyszczoną papryką. Cebulę i obrany czosnek posiekaj drobno. Podsmaż wszystkie warzywa na tej samej patelni, co wcześniej mięso. Dodaj też odsączone z wody grzyby. Wystarczy kilka minut. Zdejmij warzywa z patelni.
W wysokim naczyniu energicznie wymieszaj śmietanę z jajkiem, majerankiem, oregano, papryką słodką oraz solą i pieprzem.
Łyżkę sosu rozprowadź na spodzie naczynia żaroodpornego. Ułóż połowę ziemniaków. Na to wyłóż farsz mięsny i przykryj go warzywami z grzybami. Przełóż drugą część ziemniaków. Całość zalej pozostałym sosem i posyp tartym serem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.