Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę zapiekankę z jajkiem pochodzi z kuchni portugalskiej, choć z powodzeniem możesz ją wykonać z ogólnodostępnych produktów. Ta sycąca i kolorowa zapiekanka powstała dzięki połączeniu fileta z dorsza i aromatycznych warzyw. Wisienkę na torcie stanowią gotowane na twardo jajka. Danie podawaj samodzielnie, ze świeżym pieczywem, gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6889
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242769
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6889
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242769
Składniki
Duże naczynie żaroodporne (20 x 35 cm) wysmaruj 2 łyżkami masła lub oliwy i przygotuj wszystkie składniki zapiekanki. Dorsza rozmroź, opłucz i odłóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar wody. Natrzyj rybę solą i pieprzem z dwóch stron i pokrój na mniejsze fragmenty. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w plasterki (układaj nóż równolegle do miejsca, gdzie był ogonek). Z papryk usuń nasiona i błonki, po czym pokrój w paski. Pamiętaj, aby bezwzględnie usunąć nasionka z ostrej papryczki. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (jak na chipsy). Jeśli wolisz grubsze kawałki ziemniaków w daniach, wstępnie ugotuj je na półtwardo. Cebulę pokrój w krążki, a czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z pozostałą oliwą lub rozpuszczonym masłem.
Przygotowane składniki naprzemiennie układaj w naczyniu. Całość posyp solą, suszonym oregano oraz czarnym pieprzem i polej czosnkową oliwą. Zamknij pokrywę naczynia żaroodpornego, włóż zapiekankę do pieca nagrzanego do 160°C i trzymaj około 60 minut. Na 10 minut przed końcem rozłóż ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajka. Gotową zapiekankę z jajkiem wyjmij z pieca i natychmiast podawaj.