Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz dość typowego makaronu z serem lub ziemniakami, ale nadal marzysz o pożywnym posiłku dla całej rodziny, to mamy dla ciebie dobrą alternatywę. Ta zapiekanka z kalafiorem łączy kremową, serową konsystencję klasycznego makaronu z serem, a dodatek pomidorów nadaje soczystości. Królem dania jest oczywiście kalafior. Przedstawiamy wegetariańską wersję zapiekanki z kalafiorem, ale jeśli tylko masz ochotę, możesz dodać do niej plastry boczku, kawałki kurczaka lub morskiej ryby. Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1671
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1463
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1463
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1656
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1671
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1463
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1463
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1656
Składniki
Umyj kalafior i podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Zetrzyj ser na tarce. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem, przyprawami, pieprzem i solą. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Jeśli używasz pomidorów suszonych, pokrój je w drobne paseczki.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włóż różyczki kalafiora, dołóż pomidory, polej sosem śmietanowym, posyp serem i zamknij pokrywę naczynia. Piecz przez 35 minut w piecu nagrzanym do 200°C. Na 5-10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, ostrożnie zdejmij górną warstwę naczynia i piecz w otwartej formie, aby ser się ładnie podpiekł. Wyjmij kalafior z pieca i podawaj gorący, udekorowany ulubioną zieleniną.