Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami to prosty i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Danie jest kremowe i mocno serowe, dzięki czemu posmakuje nawet najmłodszym.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 116
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2949
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 48
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 116
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 57
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 57
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2949
Składniki
Ziemniaki obierz i podziel na ćwiartki, a mniejsze sztuki na połówki. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Posól i gotuj przez 10 minut. Kalafior umyj i podziel na poszczególne różyczki. Na 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków, dodaj warzywo do garnka i gotuj wszystko razem do poziomu al dente kalafiora. Warzywa odcedź.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła na średnim ogniu. Dodaj mąkę i smaż oba składniki razem, cały czas mieszając. Powoli wlej mleko i zmniejsz ogień na mały. Mieszaj cały czas trzepaczką, by uniknąć grudek. Sos powinien zgęstnieć. Sos zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj przyprawy trzepaczką, by je dobrze rozprowadzić.
Do sosu dodaj Gruyere i cheddar po wcześniejszym starciu. Mieszaj do ich rozpuszczenia. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20x25 cm wlej ok. 1/3 sosu. Na niego połóż kalafior z ziemniakami i zalej warzywa pozostałym sosem.
W niewielkim garnuszku rozpuść pozostałe 2 łyżki masła. Zdejmij go z ognia i odstaw na kilka minut. Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj do połączenia składników, a otrzymaną mieszanką posyp zapiekankę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Zapiekankę z kalafiorem i ziemniakami piecz przez ok. 25 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.