Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kaszą gryczaną

Zapiekanka z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 14853

czyli kolejny powrót do babcinej klasyki

Składniki

  • kasza gryczana - 250 g
  • kiełbasa śląska - 250 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka - 2 szt.
  • jajka - 5 szt.
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia

  2. kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę obieramy i siekamy, paprykę kroimy w kostkę

  3. na rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę, aż nam się ładnie zrumieni, dorzucamy cebulę i paprykę, solimy i smażymy, aż papryka zmięknie, odstawiamy, aż trochę przestygnie

  4. jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz i ubijamy na jednolitą masę

  5. do dużej miski przekładamy kaszę, dodajemy kiełbasę z papryką, zalewamy masą jajeczną i dokładnie wszystko mieszamy, przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, po czym zapikamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 min, no i gotowe, smacznego ;-)

  6. ja gorąco polecam przyrządzanie kaszy (nie tylko do tej zapiekanki) według tego przepisu:
    https://smaker.pl/artykul-kasza-gryczana-sypka-i-aromatyczna,105481,fram.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń