Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, które łączy doskonale znane składniki w prostej, choć bardzo smacznej formie. Zdrowa kasza gryczana stanowi bazę tego dania, a jej lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka i aromatycznymi pieczarkami. Całość jest zapiekana z dodatkiem mieszanki śmietany i jaj oraz wierzchem ze startego, żółtego sera. Taka zapiekanka to idealne rozwiązanie na obiad lub ciepłą kolację, którą możesz zaserwować z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub podać jako samodzielne danie.
Polecam.
Odsłon: 387
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 41
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12270
Polecam.
Odsłon: 387
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 41
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12270
Składniki
Kaszę gryczaną podsmażaj na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości, na koniec doprawiając masłem. Wymieszaj i odstaw. Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę, oczyść pieczarki. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej olej, podsmaż cebulkę na złoty kolor, dodaj pieczarki i przesmażaj, aż będą rumiane. Następnie dodaj kurczaka, dopraw pieprzem i solą, po czym przesmażaj ok. 5-7 minut. Możesz dorzucić szczyptę ulubionych ziół suszonych. Do mięsa i grzybów wlej ok. 100 ml śmietany i pozostaw na patelni do zagotowania. Resztę śmietany roztrzep z jajkami w misce, a żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej.
W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (ok. 20 x 30 cm) lub brytfance wykładaj warstwami: połowę kaszy gryczanej, po czym posyp odrobiną sera, następnie wyłóż kurczaka z grzybami, pozostałą kaszę gryczaną oraz śmietanowo-jajeczny sos. Zapiekankę posyp startym serem i wstaw do pieca nagrzanego do 150-170°C na 15-20 minut.
Upieczoną zapiekanką z kaszy gryczanej wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 5 minut, po czym wykrawaj równe porcje i podawaj w ulubiony sposób.