Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem

Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 1747

Inne wykorzystanie kaszy. Więcej na blogu

Składniki

  • 350 g kaszy jaglanej
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 450 g mięsa mielonego
  • 300 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 425 ml soczewicy
  • sos sojowy około 1 łyżeczki
  • starty parmezan
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Zielony groszek
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam formę do traty o średnicy 25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim tworząc warstwy. Najpierw tworzymy warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę z kaszy. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne pieczenie.

  2. Do smaku dodajemy ugotowany zielony groszek, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń