Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zapiekanki, ponieważ szybko się je przygotowuje są bardzo pożywne i rozgrzewają w chłodne dni. Dzisiejszy przepis łączy w sobie smak pieczonego kurczaka, sosu pomidorowego, ziemniaków oraz innych warzyw, które razem tworzą super danie. Jest to idealnie danie na sobotni obiad, gdy zmarznięci wracamy po spacerze do domu. Najlepiej zapiekankę jeść kiedy jest świeża i ciepła, ponieważ kolejnego dnia traci na smaku.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44787
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44787
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Pierś kurczaka przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, łyżeczkę zielonej czubrycy i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni by na mięsie zrobiła się chrupiąca skórka.
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i podsmażamy do by stracił nieco ostrości. Wlewamy pomidory, wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę, groszek oraz kukurydzę i mieszamy.
Dno formy do zapiekania smarujemy odrobinką oleju i wykładamy połową plastrów ziemniaka, które oprószamy zieloną czubrycą. Na ziemniaki wylewamy gulasz z kurczakiem i warzywami konserwowymi. Na nim układamy drugą cześć plastrów ziemniaka, które również oprószamy czubrycą i wędzoną papryką.
Zapiekankę pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni by ziemniaki lekko się podpiekły