Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywami
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Dodać musztardę, curry, paprykę mieloną, sól pieprz oraz pół drobno pokrojonej papryczki chili , wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. W międzyczasie można ugotować makaron oraz przygotować warzywa. Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebule posiekać, pozostałą papryczkę chili pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać paprykę mieloną w proszku, suszoną bazylię, oregano, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Wymieszać i po podsmażeniu przełożyć do miski. Na patelnię dolać trochę oliwy i podsmażyć mięso.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać część ugotowanego makaronu, następnie dodać usmażonego kurczaka
na to podsmażone warzywa, następnie dodać pokrojone pomidory
posypać częścią sera
wyłożyć pozostały makaron, polać całość śmietaną
wsypać pozostałą część startego sera na koniec poukładać plastry mozzarelli. Piec w piekarniku w 180st aż do zarumienienia się sera.