Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem to prosty sposób na smakowity i niebanalny obiad. Jeśli to możliwe, do zapiekanki wykorzystaj ziemniaki ugotowane dzień wcześniej (te, które zostały z poprzedniego obiadu, możesz pokroić w plastry po ugotowaniu). Wówczas przed użyciem ogrzej je do temperatury pokojowej.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 13
Pychota. Polecam.
Odsłon: 233
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9602
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4570
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 13
Pychota. Polecam.
Odsłon: 233
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9602
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4570
Składniki
Obierz ziemniaki. Pokrój w plastry i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek i mięso. Wysmaż mięso na brązowy kolor. Dopraw w trakcie smażenia kminkiem, solą i pieprzem.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj majeranek i obie papryki. Duś mięso na wolnym ogniu przez kilka minut. Jeśli chcesz, dodaj do sosu jeszcze trochę soli i pieprzu.
Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj śmietanę z jajkiem, gałką muszkatołową i oregano. Połącz ze startym serem.
Natłuść olejem naczynie żaroodporne. Wyłóż dno warstwą ziemniaków (użyj około połowy). Zalej ją równomiernie połową mieszaniny z serem. Na warstwie ziemniaków rozprowadź mięsny sos. Przykryj resztą ziemniaków i zalej drugą połową mieszaniny serowej.
Wstaw zapiekankę z mięsem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15-20 minut. Przed podaniem udekoruj posiekanymi ziołami.