Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem to prosty sposób na smakowity i niebanalny obiad. Jeśli to możliwe, do zapiekanki wykorzystaj ziemniaki ugotowane dzień wcześniej (te, które zostały z poprzedniego obiadu, możesz pokroić w plastry po ugotowaniu). Wówczas przed użyciem ogrzej je do temperatury pokojowej.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 423
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14490
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 423
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14490
Składniki
Obierz ziemniaki. Pokrój w plastry i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek i mięso. Wysmaż mięso na brązowy kolor. Dopraw w trakcie smażenia kminkiem, solą i pieprzem.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj majeranek i obie papryki. Duś mięso na wolnym ogniu przez kilka minut. Jeśli chcesz, dodaj do sosu jeszcze trochę soli i pieprzu.
Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj śmietanę z jajkiem, gałką muszkatołową i oregano. Połącz ze startym serem.
Natłuść olejem naczynie żaroodporne. Wyłóż dno warstwą ziemniaków (użyj około połowy). Zalej ją równomiernie połową mieszaniny z serem. Na warstwie ziemniaków rozprowadź mięsny sos. Przykryj resztą ziemniaków i zalej drugą połową mieszaniny serowej.
Wstaw zapiekankę z mięsem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15-20 minut. Przed podaniem udekoruj posiekanymi ziołami.